Project Description

Interior Design, Magnolienpark, Basel

Location: Magnolienpark, Basel, Switzerland

Property type: 1-bedroom flat

Year: Construction 2017-18/ Interior Design 2018

Client: Private Owner

Description:

Magnolienpark is a new development in the sought after neighbourhood of Gellert in Basel, Switzerland. The complex features several multi-storey buildings of up to 6 floors. My client’s appartment is located on the top floor with fabulous views across Basel. The kitchen and bathroom were finished to a modern and high standard and the floor was laid out with dark parquet flooring, giving us a contemporary and neutral background to work from.

Client Brief:

My client was looking for a fresh start, bringing only his flat screen TV and personal belongings to the new appartment. He wanted a contemporary and somewhat minimalist look that is easy to care for. Since he travels a lot for work, he was looking for a comfortable home, that he can look forward coming home to and where he can invite friends and colleagues over for drinks. The client told me that he loves the outdoors, forests and trees. He wanted a cool and relaxing, as well as somewhat masculine space. He told me about his love for New York city, the only urban place he loves. He admitted that having lived in New York, he thoroughly misses the skyline, especially at night. In addition, I noticed the client wears a lot of (navy) blue. My client also confessed that he hates shopping and has no time, nor expertise to design his home. This project was a full service bespoke interior design project, from concept to realisation, including all furniture, soft furnishing, curtains and down to the last details such as decorative items.

Design Solution:

I suggested taupe and white as background colours, combined with a dark royal blue in the living area and on the balcony, ice blue in the dining area and sage green in the bedroom. Both hues are cool and soothing colours, helping to create a relaxing ambiance. The focal point in the living room is the feature wall, which I had painted in a deep royal blue to beautifully offset the large scale photograph of the New York city skyline. At night, it almost looks as if looking through a window. I also integrated several organic elements, such as the organic looking chairs on the balcony, the branch shaped floor and table lamps and of course the bespoke rug, which I designed myself, featuring the leave skeletons. The subtle hue of green in the bedroom further adds a touch of nature to the space. The overall design is quite minimalistic, using a combination of straight lines and curves. However, given the various textures the space looks cozy and inviting. With bespoke interior design solutions anything is possible and the design truly reflects the needs and preferences of the client.

Client Feedback:

“You managed to capture my personality and translate it into the design of my home. I’m in love with the blue wall and the New York skyline and can’t stop looking at it.”